STOP LANDMISBRUGET

#MereGrønt
MindreKød

5 svar på tiltale: Derfor anbefaler vi mere grønt og mindre kød

 

Hvorfor skal en dyreorganisation nu blande sig i folks madvaner? Det og andre ofte stillede spørgsmål får du svaret på her.

Der er rigtig mange gode grunde til at spise mere grønt og mindre kød – bl.a. for dyrenes, klimaets og din egen sundheds skyld. Du kan læse nogle af de gode argumenter her – og herunder kan du se svarene på nogle af de spørgsmål, vi ofte får om emnet.

01

I er en dyreorganisation – hvorfor taler I nu om at spise mere plantebaseret?

 

Den måde, vi behandler landsbrugsdyr på, er et af verdens største dyrevelfærdsproblemer. Flere og flere dyr opdrættes i store, intensive industriproduktioner, hvor har alt for lidt plads, sjældent ser dagslys og er frarøvet så godt som enhver mulighed for at udføre deres naturlige adfærd.

Hvis udviklingen fortsætter, vil der i 2050 være dobbelt så mange dyr i landbruget, som der var i år 2000.

Hvis vi skal skabe bedre forhold for dyrene, er vi nødt til skære ned på vores forbrug af kød, æg og mejeriprodukter og i stedet spise mere grønt. Mindre efterspørgsel vil give mindre produktion, og når der bliver færre dyr i landbruget, vil det til gengæld være lettere at give disse dyr et godt liv med mere plads, luft og dagslys.

02

Er det ikke en lige så god løsning, hvis al dyreproduktion bliver omdannet til økologisk eller friland?

 

På bare 50 år er den globale dyreproduktion mere end tredoblet for at imødekomme den voksende efterspørgsel på kød, æg og mejeriprodukter. Og det er ganske enkelt ikke muligt at gøre alle landbrugsdyr til økodyr, hvis der skal produceres lige så meget kød som i dag. Det har vi ikke arealer til, og selv hvis vi havde, ville det være en klimamæssig katastrofe. Det ville betyde omfattende skovrydning for at skabe plads til dyrene, øget CO2-udledning og øget udledning af kvælstoffer i naturen og vandmiljøet.

Det er derfor, vi i stedet opfordrer til at spise mere grønt og mindre kød, samt at man vælger kød fra dyr, der er blevet behandlet godt. Hvis der er færre landbrugsdyr, har vi nemlig plads nok til at give dem et godt liv.

03

Hvis vi producerer mindre kød i Danmark, rykker produktionen så ikke bare til udlandet, hvor dyrene har dårligere levevilkår?

 

Vi er en global organisation, der arbejder for at få nedbragt kødproduktionen over hele verden. Det er sværere visse steder end andre – men det er ikke ensbetydende med, at arbejdet ikke gør en forskel.

Vi mener fuldt og fast, at vi bør gå foran med et godt eksempel, hvor vi kan – som f.eks. i Danmark, hvor vi på trods af vores lille størrelse har en stor kødeksport. At der er dyr, der lider andre steder i verden, er ikke en undskyldning for at lukke øjnene for dårlig dyrevelfærd i egen baghave.

Der er nye vinde på vej flere steder i verden, når det gælder dyrevelfærd. F.eks. har EU-Kommissionen taget det europæiske borgerinitiativ til sig, som vi og en række andre organisationer stod bag. Dermed vil de nu arbejde for at få bure til landbrugsdyr forbudt, og de samme regler vil formentlig gælde importerede produkter. Når det bliver til lov, vil det kræve mere plads til dyrene – og hvis det skal være en realistisk løsning, skal antallet af dyr i landbruget begrænses.

Samtidig er det vigtigt at tænke på vores eget lokalmiljø. I dag bruges halvdelen af Danmarks areal til at producere foder til landbrugsdyrene, og det presser de vilde dyrearters leveområder. Hvis vi nedbringer dyreproduktionen, vil det give plads til mere vild natur.

 

04

Hvorfor er I ikke en vegetarisk eller vegansk organisation, hvis det er så godt at spise grønt frem for kød?

 

Vi tror på, at vi kan gøre den største forskel ved at møde folk, hvor de er. Mange mennesker har spist kød hver dag hele deres liv og vil finde det svært, uoverskueligt og urimeligt helt at skulle skære kød og andre animalske produkter ud af deres kost.

Derimod kan vi få mange flere med på vognen med en mere pragmatisk tilgang, hvor vi blot opfordrer og inspirerer til at skære ned på kødforbruget. Og det vil gøre en større forskel for både dyrevelfærd og klima, hvis størstedelen af befolkningen reducerer deres kødforbrug, frem for at kun en lille procentdel helt stopper med at spise kød.

Du kan finde inspiration til forskellige måder at tænke dyrevelfærd og mere grønt ind i hverdagen ved at læse vores portrætter af kendte personligheder >>

 

05

Kan man få nok proteiner, hvis man spiser plantebaseret?

 

Ja, det kan man. Faktisk anbefaler Fødevarestyrelsens officielle kostråd  at man skærer ned på kødet og i stedet får proteiner fra bælgfrugter, nødder og frø.

Eksempler på gode kilder til protein er*:

  • Nødder som peanuts (herunder også peanutbutter), pistacienødder, mandler, cashewnødder og pecannødder)
  • Bønner som hvide bønner, sorte bønner, mungbønner, brune bønner, bønnespirer og grønne bønner
  • Linser som røde linser og brune linser
  • Kikærter – herunder også hummus og andre produkter lavet på kikærter
  • Hørfrø
  • Tørret frugt som rosiner, tørret figen og tørret abrikos
  • Gryn og brød som havregryn, quinoa, bulgur, ris, fuldkornspasta, hvedebrød og rugbrød

Også mange grøntsager er kilde til proteiner. Top-10 mest proteinrige grøntsager er:

  • Broccoli
  • Rosenkål
  • Grønkål
  • Majskolbe
  • Artiskok
  • Blomkål
  • Champignon
  • Spinat
  • Asparges
  • Jordskok

*Kilder: iFORM og formand i Foreningen af Kliniske Diætister Mette Pedersen til TV 2 Livsstil

Du kan finde inspiration til lækre grønne opskrifter her på siden >> 

Hver især kan vi gøre lidt – sammen kan vi gøre en stor forskel. Læs mere og bliv inspireret: Spis mere grønt

Der er mange gode grunde til at spise mere grønt og mindre kød – både for din egen, planetens og dyrenes skyld. Det kan du blive klogere på i vores artikler om emnet.