STOP LANDMISBRUGET
Sådan lider grisene
Skriv
under
Stop landMISbruget
Danmark har en meget stor og intensiv svineproduktion. Tæt på 1 mio. søer får samlet set over 30 mio. grise hvert eneste år.
Med din underskrift kan du vise politikerne, at du kræver en ny retning for landbruget.
Her har du 4 gode grunde til at skrive under:
01
Farebøjler
I ugen op til, at en so føder (farer) og i de 3-4 uger, mens hendes pattegrise dier, fastlåses hun typisk i farebøjler. Hun ligger på det hårde gulv uden at kunne vende sig, og hun kan knap nok bevæge sig. Hendes instinkt fortæller hende, at hun skal bygge en tryg rede til sine unger, men det kan hun ikke.
Mange søer tilbringer op til en femtedel af deres voksenliv fikseret af hårde, kolde metaltremmer. De er frarøvet enhver mulighed for at være naturligt sammen med deres pattegrise. Så de små grise får ingen omsorg fra deres mor, men kan blot die gennem tremmerne.
02
Avlsfabrikker og døde søer
Fra en so bliver drægtig første gang ca. 11-12 måneder gammel, kører hendes liv i en fast cyklus: Hun insemineres, føder sine pattegrise, og når de bliver fravænnet alt for tidligt efter 3-4 uger, gentages det hele. Allerede efter 3-4 kuld – hvor soen er 2-3 år gammel – føder hun færre levende grise og sendes til slagtning.
Mange søer når dog ikke så langt. Hver sjette so – særligt de højdrægtige søer – dør eller aflives før tid. Grise kan ikke svede og må derfor køle sig ned ved at flytte sig til et mere svalt sted. Men den mulighed har soen ikke, når hun er spændt fast af farebøjler, så mange dør ganske enkelt af varme.
03
Store kuld og døde pattegrise
Søerne er avlet til at få stadigt større kuld, og i dag kan en dansk so få op til 20 pattegrise pr. kuld, selvom hun kun har 14-16 dievorter. Man er derfor nødt til at bruge ammesøer, så alle pattegrisene kan få mælk. Ammesøerne bliver fikseret i yderligere tre uger, efter at deres egne kuld er fravænnede.
De unaturligt store kuld fører til, at flere grise fødes små og svage, og mange dør inden for de første levedøgn af sult eller kulde. Pattegrisedødeligheden i Danmark er på over 23,3 %, hvilket svarer til 27.655 døde pattegrise om dagen eller 10 mio. om året.
04
Golde stier og halekupering
Slagtesvin lever under trange forhold på betongulv uden halm eller anden strøelse. Grise er aktive og nysgerrige dyr, så når de stuves sammen på alt for lidt plads uden noget at undersøge, rode og grave i, begynder de at kede sig og blive frustrerede.
Kedsomheden får grisene til at bide i hinandens haler. Så selvom rutinemæssig halekupering af grise har været forbudt i Danmark i over 20 år, får 95 % af grisene klippet halen af uden bedøvelse inden for deres første levedøgn.
Skriv under
Skriv under og hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning for landbruget. Jo flere vi står sammen, jo større chance har vi for at sætte en dagsorden.