KLIMAFORANDRINGER

Dyrene og den globale opvarmning

j

Skriv
under

Stop klimakatastrofen

Klimaforandringer truer verdens vilde dyreliv i en hidtil uset skala. Det industrielle landbrug er en af de største drivkræfter bag klimaforandringerne.

Med din underskrift kan du vise politikerne, at du kræver en ny retning for landbruget.

Her har du 4 gode grunde til at skrive under:

01

Soja rydder regnskov

Regnskoven er ikke blot hjem for milliarder af vilde dyr – den fungerer også som ’jordens lunger’ ved at optage og holde på store mængder CO2. Men når skoven ryddes, frigives al den CO2, som træerne har oplagret.

Ofte bliver skoven ryddet til fordel for sojamarker. Hver år importerer Danmark 1,7 mio. ton soja – heraf 1,4 mio. ton fra Sydamerika – for at fodre dyrene i landbruget. Blot for at dyrke soja nok til de danske dyr er der brug for et område på størrelse med Sjælland, Falster og Langeland.

EU’s nye afskovningsforordning betyder ganske vist, at man fra den 30. december 2024 ikke må importere soja fra afskovede områder, og det er et stort skridt i den rigtige retning. Men soja dyrkes ofte på jord, som tidligere har været brugt til kvægdrift, hvorefter kvægdriften skubbes videre ind i skoven, der så bliver ryddet. Dermed er den ‘afskovningsfri’ soja stadig indirekte med til at forårsage afskovning.

Læs mere i høringssvaret fra os og en række andre organisationer >>

02

Drivhuseffekten

En stor del af den globale udledning af metan, CO2 og andre drivhusgasser stammer fra køer, grise, kyllinger og andre dyr i det industrielle landbrug. Alene Danish Crowns produktion af grise udleder, hvad der svarer til CO2-udledningen fra 2,5 mio. biler.

På verdensplan udleder landbruget og dets dyr flere drivhusgasser end alle verdens biler, tog, fly og skibe til sammen. Den store mængde drivhusgasser i atmosfæren får temperaturen til at stige, så klodens klima ændres.

03

Naturkatastrofer

Tragiske naturkatastrofer som de omfattende skovbrande i Australien i 2019-2020 opstår ikke uden grund. En usædvanligt varm og tør sommer forvandlede den australske outback til et brændende helvede, hvor koalaer, kænguruer og utallige andre arter måtte flygte fra flammerne. I alt mistede næsten 3 mia. dyr livet.

De australske skovbrande er bare ét ud af et utal af eksempler på, at klimaforandringer skaber flere og mere alvorlige naturkatastrofer end tidligere i form af tørker, hedebølger, naturbrande og oversvømmelser.

04

Varme dræber dyr

Mange dyr kan ikke overleve i naturen, hvis der sker for store ændringer i klimaet. Isbjørne og pingviner er truet af de stigende temperaturer, der får havisen til at smelte. Reptiler og insekter er i fare for at dø, fordi deres nervesystemer, blodkar og fordøjelse tager skade ved ekstrem varme. Havfugle, fisk og havpattedyr som hvaler, søløver, oddere og hvalrosser kan miste livet, når temperaturen i havene stiger.

Klimaforandringer er et kæmpe problem for naturen og de dyr, der lever i den. Men det er kun mennesker, der kan bremse forandringerne og dermed beskytte planetens skrøbelige økosystemer og deres beboere.

Skriv under

Skriv under og hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning for landbruget. Jo flere vi står sammen, jo større chance har vi for at sætte en dagsorden.

Del budskabet – så hjælper du os med at tale med endnu større stemme.

Facebook X LinkedIn

[dssb_sharing_buttons icon_placement=”icon” disabled_on=”on|on|on” _builder_version=”4.9.3″ _module_preset=”default” disabled=”on” global_colors_info=”{}” _i=”4″ _address=”2.0.0.4″ /]