STOP LANDMISBRUGET
#MereGrønt
MindreKød
Silas Holst
Silas Holst har meldt sig under de grønne faner, og vil gerne give dyrene og klimaet en hånd i den anledning.

Hvis alle startede med en kødfri dag om ugen
Når Silas skal rangere sig selv på den madskala, der handler om etik, miljø, sundhed og klima, kalder han sig; ‘en ‘ganske almindelig madspiser, der kan spise alt’.
Men når man går ham på klingen, er han mere grøn end det umiddelbart lyder.
Den 38-årige danser og musical-stjerne har altid været bevidst om det han putter i munden. I starten mest for hans egen sundheds skyld, men de seneste år er han blevet mere opmærksom på det fælles ansvar for kloden, klimaet og dyrene.
“Når jeg har været i gang med en forestilling, har jeg næsten altid haft et helt madprogram, der var målt ud og tilrettelagt i forhold til det, jeg skal indtage.
Så jeg har altid været bevidst om, hvad jeg spiser, når jeg er på arbejde, hvor det handler om at være så sund og stærk som muligt, for at kunne holde til det. Men jeg blev nok mere opmærksom på de tanker, da jeg lavede en restaurant”, siger Silas, der åbnede den vegansk-baserede restaurant Green Burger i København i 2016.
Efter kort tid blev arbejdsbyrden ved at drive egen forretning imidlertid for stor, og i dag er den stationære burgerrestaurant forvandlet til mobile foodtrucks, der tager rundt til events og festivaler.
Alternativ til junkfood
“Vi har overført tanken til vores Green Burger-foodtrucks, så det har en lidt yngre approach, og det er dejligt, at kunne give unge et grønt alternativ til junkfood, som er lækkert og lige så nemt som at gå på McDonalds. Det er dejligt at inspirere dem til en anden livsstil, og folk kan ikke smage, at det ikke er kød, så det er nemt at omvende dem til at turde prøve det,” smiler Silas, hvis burgere er lavet af soya granola, kikærter og en ‘hulens masse krydderier, så det kommer til at minde om kød konsistensen i en burgerbøf’.
“Hvis alle bare startede med at tage én kødfri dag om ugen, så ville det gøre en stor forskel, og så var man i gang,” mener Silas, der har introduceret den kødfri dag derhjemme for børnene: Maggie på seks og Bob på fire, som han deler med sin fraskilte mand, Johannes Nymark.
Børn skal selv tage stilling
Som udgangspunkt skal børnene lære at vælge fra og til, men de får impulserne hjemmefra:
“De er vant til at få skudt alt muligt i hovedet, men vi prøver at give dem mad, der er så varieret som muligt, og de spiser tit vegetarisk. Johannes kommer fra en vegetarisk familie, og laver for eksempel en dejlig grønsags lasagne, hvor man ikke kan smage, at der ikke er kød i.
De får en masse grønt i løbet af dagen, og man finder hurtigt ud af, at hvis man anretter det grønne lidt festligt, så glider det meget nemmere ned, og vores aftensmad er afbalanceret i forhold til kostpyramiden, hvor der er mange grøntsager og pasta.”
“Vi vil ikke pådutte dem noget, og så må de selv finde ud af, om de bliver kødspisere, vegetarer, pescetarer eller whatever, når de bliver gamle nok til selv at tage stilling,” siger Silas Holst, der synes, at man har et ansvar, når man står overfor ugens tilbud i sit lokale supermarked:
Ansvar i indkøbskurven
“Ligesom jeg synes man skal tænke over det, man putter i munden, har man et ansvar for at tage stilling til det, man lægger i indkøbskurven. Det drejer sig både om dyrevelfærd, miljø, klima og i den grad også éns egen sundhed, og når man tager det valg at spise kød, er man også forpligtet til at gøre det på den mest skånsomme måde. Så man skal i hvert fald købe økologisk, og det skal være fra et dyr, der har haft et fornuftigt liv, siger Silas Holst, der har udvidet sit madperspektiv på få år, blandt andet fordi han vælger at se muligheder og ikke forhindringer, hvis han vil skære ned på sit kødforbrug.
“Jeg har jo opdaget, at der er en hel verden af muligheder, som ikke involverer kød, så nu spiser jeg tit vegetarmad.
Før var jeg ret snæversynet, og troede, at der kun var kedelige alternativer. Men det er helt forkert, og det er dejligt, at der hele tiden bliver forsket i alternativer som er sundere og mere venlige på alle måder. Så i dag siger jeg ikke nej til vegansk eller vegetarisk mad, når muligheden byder sig. Og så synes jeg, at man spiser med lidt bedre samvittighed.”
Fotos: Emilia Therese https://www.emiliatherese.dk/

Læs flere interviews med kendte danskere, der har valgt mindre kød og mere dyrevelfærd.